Salonul

STIRI SALON

Ziua Culturii Naționale. Mulțumesc. 16.01.2020

La 18 ianuarie anul 2014 a avut loc deschiderea salonului „Eugen Doga”. Aceasta este realizarea planului de lungă durată al lui Eugen Doga - crearea unui salon de muzică, unde periodic vor avea loc întâlniri de muzicieni, politicieni, oameni de afaceri, se vor organiza seri muzicale, unde oamenii de artă îşi vor împărtăşi planurile creative.

Eugen Doga stabileşte, de asemenea, sarcina de a-l transforma într-un centru muzical, unde se vor păstra fondurile lui. „Nici nu mi-am imaginat că am atâta muzică! Mii de partituri, care trebuiesc păstrate undeva, pentru a putea fi folosite", - a spus compozitorul.

Tradiţia saloanelor de muzică din Europa datează de mai bine de un secol, îşi are originea în Evul Mediu. Saloanele răspundeau necesităţilor oamenilor în comunicarea intelectuală, familiarizarea cu arta, cunoştinţa cu noi lucrări ale muzicienilor, poeţilor şi artiştilor.

Principalul scop al Salonului de muzică „Eugen Doga” este acela de a reuni societatea în lumea disociată de astăzi, prin artă şi comunicare. La evenimentele Salonului participă muzicieni celebri şi studenţi, elevi de şcoală, poeţi, artiştii sunt invitaţi cu expoziţia tablourilor lor. „Vreau să adun în sală oameni plăcuţi şi uniţi cu spirit, pentru că noi suntem prea dezbinaţi, iar starea sufletească comună este capabilă să reunească”, - a menţionat Eugen Doga.

Salonul a susţinut deja 7 întâlniri creative, dedicate Zilei Culturii Naţionale, zilei de naştere a lui Eminescu, zilei de naştere a mamei lui Eugen Doga, în cadrul căreia au participat artişti renumiţi şi studenţi, copii.

„Acesta este singurul astfel de salon din acest spaţiu şi, probabil, în toată Europa, unde ascultă muzică şi citesc poezie. Poate că, cam în asemenea salon, şi-a citit versurile Eminescu, când a fost invitat în casa Veronicii Micle. Şi acum, Eugen Doga, în salonul său de muzică, i-a unit pe aceşti doi mari creatori, cărora nu li s-a oferit niciodată şansa să se unească în viaţă - Mihai Eminescu şi Veronica Micle ”, a spus poetul Nicolae Dabija.