care-l va duce pe spectator în lumile nemărginite ale fanteziei,
va insufla în el un sentiment de spaţiu şi de putere a sa,
credinţa în puterea iubirii, fundamentul a tot,
ceea ce ne înconjoară pe noi în „lumina lunii”.
Eugen Doga
Eugen Doga a pentru scena teatrului creat câteva lucrări mari - ciclul muzical „Dialogurile Dragostei”, trei balete: baletul „Luceafărul” bazat pe poemul lui Mihai Eminescu, baletul „Venancia” pe teme latino-americane, baletul „Regina Margot”.
Ciclul muzical „Dialogurile Dragostei"
Ciclul muzical pentru scena de operă „Dialogurile Dragostei” este scris pe versurile geniului poeziei române Mihai Eminescu şi ale iubitei sale, poetesei Veronica Micle.
Numele lor au rămas pentru totdeauna indivizibil legate ca un simbol al iubirii, decolărilor ei ameţitoare şi loviturilor zdrobitoare, puterea ei irezistibilă şi iluziile magice, au rămas ca o istorie a iubirii nemuritoare şi veşnice.
Eugen Doga a scris peste 70 de lucrări pe versurile lor, care s-au orânduit într-un ciclu muzical romantic despre istoria dramatică de dragoste a acestor poeţi. „Poemele lor sunt extrem de muzicale”, spune Eugen Doga. „Nu este nevoie de inventat nimic acolo, pentru că ele au deja totul! creaţia lui este dedicată ei şi a fost creată sub influenţa imaginii ei, i-ar versurile ei sunt răspunsul. Acestea sunt dialoguri ale două lumi poetice.”
Baletul „Luceafarul"
Baletul „Luceafărul” a fost scris conform poemului lui Mihai Eminescu, despre povestea de dragoste dramatică a prinţesei pământeşti şi a fiului Soarelui. Acţiunea baletului se desfăşoară în palatul regal, în camerele prinţesei, în împărăţia Stăpânului ceresc, inaccesibilă patimilor pământeşti, într-o dumbravă de pe malul mării. Muzica baletului este subordonată ideii principale a subiectului poemului lui Eminescu, dezvoltarea simfonică a imaginilor fantastice ale baletului include părţi vocale şi un cor, alternanţa scenelor de masă, desfăşurate cu solo şi duet.
Baletul a fost pus pe scenă de mai multe ori, inclusiv a fost prezentat la „Bolişoi Teatr”.
„Când s-a schimbat mileniul, am fost întrebat, ce veţi lua în secolul XXI? Eu spun că sunt gata să renunţ la toate, şi aş lua doar baletul„ Luciafărul ". Îmi place foarte mult această lucrare. Cea pe care am creat-o în două luni şi jumătate şi unsprezece ani ", a spus Eugen Doga într-un interviu.
Baletul "Venancia"
În muzica baletului „Venancia” sună ritmurile frenetice ale Americii Latine, melodiile triste ale marilor imperii din epoca precolombienă, stihia carnavalului şi simbolul pasiunii - tangou.
Muzica de balet a fost scrisă în anul 1989. Înainte de asta, timp de câţiva ani, compozitorul a călătorit în America Latină, a călătorit în Nicaragua, Brazilia, Argentina şi Honduras, cu un creion, magnetofon şi cameră video, a studiat folclorul unic al acestor ţări, o varietate incredibilă de stiluri de cântece şi dans în această parte a lumii. „Această muzică este foarte bogată, are originile întregii muzici europene în combinaţie cu folclorul antic al indienilor”, a scris Eugen Doga.
Observaţiile, înregistrările, schiţele au devenit o sursă de inspiraţie la crearea muzicii de balet.
Acesta este un balet despre iubire, despre lupta eroică pentru dreptate şi libertate, despre lupta dintre bine şi rău.
Baletul „Regina Margot"
Baletul „Regina Margot” este despre istoria incredibilă a vieţii şi dragostei reginei franceze Margarita de Valois, celebra regină Margot. Despre viaţa ei Alexandru Dumas a scris unul dintre cele mai faimoase romane din istoria omenirii, datorită căreia întreaga epocă turbulentă a revoltelor şi războaielor franceze din secolul al XVI-lea este întruchipată pentru noi în numele reginei Margott.
Ideea baletului a apărut datorită filmului pe această carte, a cărei muzică a fost scrisă de Eugen Doga. „... Uimitor este creat omul: el în cea mai mare parte este orientat spre viitor, dar o parte imensă din el este în trecut şi numai o particulă - în prezent. Munca la filmul „Regina Margot” a trasat o linie ideilor mele creatoare undeva departe în trecut, pentru multe secole. Acesta este un noroc, pentru că în fiecare dintre noi trăieşte încă suflarea strămoşilor noştri. Creierul nostru şi muşchii sunt conduşi de impulsurile sângelui războinicilor, vinificatorilor, ciobanilor, tinerilor locuitori ai Carpaţilor, Apeninilor şi Pirineilor, iubitori şi deziluzionaţi ... - a scris Eugen Doga în prefaţa CD-ului cu muzica din film.
Opereta „Maria Mirabela"
De asemenea Eugen Doga are drept concept ideea operetei „Maria Mirabela”. Filmul cu desene animate cu acelaşi nume a fost lansat în 1981. El a câştigat câteva premii, inclusiv premiul pentru cea mai bună muzică pentru film (Piatra Neamţ, România, 1982). În 1982 la Concursul internaţional de film de la Giffon (Italia) a primit premiul I la categoria filmelor de animaţie.
Filmul cu desene animate despre aventurile a două fetiţe, care ajută animalele şi se întâlnesc cu personaje magice, a devenit un adevărat cult clasic, a câştigat o popularitate faimoasă. Cântecele şi muzica din filmul de desene animate sunt populare, deseori sunt interpretate la concerte.